Need for Speed: Most Wanted

  • Tesztplatform:  0
  • Írta:  Walin
Megosztom az iWiW-en! Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Hozzáadom a Startlapomhoz! Megosztom a MySpace-en! Könyvjelző és megosztás
Az EA kanadai bázisán immár tizedik éve készülnek a jobbnál jobb autóverseny-játékok. Az első Need for Speed - anno Road and Track: The Need for Speed néven futott - történelmet írt, s a sorozat azóta is magas minőséget képvisel - még ha néha akadnak is kissé erőltetett folytatások a szériában.
Kissé visszatetsző - bár erősen profitorientált - üzletpolitika, hogy a világ legnagyobb játékkiadójaként ismert EA idei karácsonyi játékfelhozatalának huszonhárom játéka közül csupán egy akad, ami nem licencelt témájú, vagy folytatás. A nagy játékdömpingből idén (az előző NFS nyolcmillió feletti eladásainak felülmúlása érdekében), a Most Wanted kapta a legnagyobb médiakampányt: szinte naponta kaptuk az újabbnál újabb képeket, videókat és információkat a programról. Így aztán nagyot kellett durrannia az új résznek, ha nem akartak csalódást okozni a fantasztikus grafikától és rendőrös üldözéstől már jó előre elaléló rajongóknak. Nos, örömmel jelenthetem, hogy tíz évvel a sorozat indulása után, a tizedik résszel megszületett az egyik legjobb Need for Speed epizód!
 
Jönnek a zsernyákok!
Bár a vélemények megoszlanak, véleményem szerint az Underground 2 GTA-ból kölcsönvett szabadon bejárható város ötlete az eredeti formájában teljes mértékben elhibázott volt. Egy idő után semmi kedvem nem volt a különböző versenyeket és boltokat hajkurászni a hatalmas térképen, főleg, hogy az éjszakai rendet senki nem őrizte, teljesen szabadon száguldozhattunk a neonfényben úszó hatalmas városban. Talán hasonló érzésük volt az EA fejlesztőinek is, amikor visszanyúlva a sorozat korábbi tagjaihoz, valósághű(bb) nappali környezetbe helyezték a száguldás helyszínét, de ami még fontosabb: nem leszünk egyedül, a zsaruk egyre hevesebben próbálják majd lecsillapítani sebesség iránti mérhetetlen vágyunkat.

A rendőrök nem csupán a városban és környékén történő kószálás során éberek, de versenyek közben is nagy aktivitást mutatnak, arról nem is beszélve, hogy az egyik új játékmódban a fakabátokat kell minél jobban lealáznunk. Sajnos játékmódokat tekintve ezen kívül csak egy jelentős újítást kapunk, az viszont igen ötletes - utoljára talán a 98-as Speed Bustersben szerepelt. Itt a végső helyezést nem a befutás sorrendje dönti el, hanem hogy a pálya bizonyos szakaszain ki tudta a legnagyobb sebességet elérni. Ez az öt-tíz adat összeadódik, és a legnagyobbat elért versenyző nyer. Itt végre igazán nagy jelentősége van a fokozatosan visszatöltődő nitró jó időpontban való kihasználásának - egyetlen szívfájdalmam, hogy a méréspontokat nem olyan fifikás helyekre rakták, ahogyan tehették volna: általában egyenesek végén találkozhatunk velük, nem esetleg egy összetett kanyarkombináció két különböző pontján és egyéb technikásabb helyeken. A harmadik új játékmód igazából nem hoz semmi újdonságot: itt a különböző pályaszakaszokat meghatározott időn belül kell teljesítenünk riválisok nélkül (esetenként rendőri kísérettel). Nagyon sajnáltam, hogy eltűnt az előző rész csúsztatós mókája. Nem értem, ezt miért kellett kihagyni, ahogy azt se, miért kellett ilyen hosszúvá, forgalommal nehezítetté, és még kevésbé irányíthatóvá tenni a gyorsulásos versenyeket (itt ugyebár a pontos sebességváltás a kulcs a győzelemhez).

Ezekből a feladattípusokból, illetve a szokásos körversenyekből és sprintfutamokból áll a játék karrier módja. Itt egy egész érdekes, Tolvajtempóra emlékeztető történetet kapunk hangulatos átvezető mozikkal és a játék képi világába mesterien bemontírozott, félprofi színészekkel felvett jelenetekkel. Az alapszituáció szerint egy Razor nevezetű illegális autóverseny-menő (érdekes a névválasztás: a nagyobb warez-csapatok közül pont a Razor 1911 nem tört fel egy NFS-t sem) jól móresre tanít minket egy verseny során, mi pedig természetesen vissza akarunk vágni neki. Ehhez megfelelő elismertséget kell szereznünk, ami a kisebb aszfaltbetyárok elnáspángolásával érhető el. Tizennégy ilyen, magát nagymenőnek hívő fickót kell tiszteletre tanítanunk, mielőtt még egyszer összemérhetnénk erőnket Razorral. A legyőzendő arcokhoz még némi személyiségrajz és rövid videóbemutató is dukál, és persze ők sem állnak ki csak úgy ellenünk. Mindegyikük kihívása bizonyos mennyiségű versenynyerést kíván meg tőlünk a fokozatosan megnyíló versenyturnusokban - valamint igazi aszfaltbetyárhoz hűen a fánkzabálókat is egyre jobban meg kell aláznunk.

Az versenyek közül viszonylag szabadon választhatunk, elég nyolc versenyből nagyjából négyet megnyernünk a továbblépéshez, és a rendőröket is a nekünk kedves helyszínen taníthatjuk móresre. Ez jóleső szabadságot és nemlinearitást kölcsönöz a játéknak, ami az eddigi részekből eléggé hiányzott. A szabadság azonban közel sem teljes: az fontosabb, erősebb alkatrészeket csak bizonyos gengszterek legyőzése esetén vásárolhatjuk meg. A végén persze mindig ugyanaz a végeredmény: valamelyik nagyszájút le kell győznünk az általa meghatározott két pályán egymás után. No és azt persze talán már említenem kell, hogy ismét kismillió csicsás alkatrésszel és teljesítmény tuninggal aggathatjuk tele autóinkat.

Mindez nagyon jól hangzik, de sajnos igen súlyos hiányosság rondít bele a profi játékosok élvezetébe. Sajnos a karrier módban nincsen nehézségi fokozat, így annak nehézségét eléggé alacsonyra hangolták. A különálló versenyekkel ellentétben itt nem lehet kikapcsolni az automatikus bevárás opcióját, így lemaradhatunk kilométernyire is az élbolytól, elég a pálya utolsó harmadán a gázra lépni, hogy behozzuk őket. A versenyzők amúgy teljes mértékben hozzánk igazítják képességeiket: volt hogy az egyik fickó járgányát elnyerve szembesültem azzal, hogy ellenfelem az enyémnél elvileg másfélszer gyorsabb autóval nyomult. Szerencsére (?) fordítva ez a hozzánk igazodó funkció már nem működik: ha jól hajtunk, simán el tudunk húzni akár félpercnyire is a többiektől, a gép nem próbál minden versenyt erőszakos módon körömlerágósan izgalmassá tenni. Szerencsére a különálló versenyek esetén már három nehézségi szint közül választhatunk, és a sokszor elátkozott, realitást porba tipró könnyítő funkció is kikapcsolható.

Játékélmény 500 lóerővel
A vezetési modell ezúttal valamivel reálisabb lett, mint az Underground részekben, de természetesen ezúttal se számítsunk szimuláció-közeli élményre. Autónknak immár van súlya, így valósághűbben tapad a földhöz és hajszálnyival lassabban kanyarodik, mint korábban -általánosan elmondható, hogy pár perc bárkinek elég, hogy beletanuljon a dolgokba, de igazán profivá csak hosszú napok gyakorlása után válhatunk. Az autók törésével sajnos ezúttal sem kell számolnunk, így egyes kanyarok még mindig könnyen bevehetők a falról visszapattanva. A kormánnyal rendelkezőket el kell keserítenem; egy Microsoft és egy Logitech FFB irányítóval is kipróbáltam a játékot, és sajnos elég siralmas eredményt produkált mindkettőn. Az autók hangja ellenben csodálatos, hallatszik, hogy minden egyes benzinfaló hangját az eredeti autóról vették fel. Az autóhangok nem csak hogy mindenhol tökéletesen valósághűek - már amennyire az átlag játékos meg tudja ezt állapítani méregdrága és ritka autókról -, de még a különböző turbózások is hallatszanak rajtuk, és naná hogy minden egyes kameranézetben másképpen duruzsolnak. Vezetésünk nézőpontját tekintve a szokásos felhozatalt kapjuk: az utat, a motorháztetőt, vagy a teljes járgányt figyelve nyomhatjuk a gázt. Sajnos műszerfalas nézet ezúttal sincs, pedig ezt már a 98-as NFS3-ban meg tudták valósítani (mekkora sírás-rívás volt, hogy 12 megás Voodoo 2 kell hozzá!).

Az általános játékmenet a már említett jószívű ellenfelektől eltekintve roppant élvezetes. A bejárható város hatalmas - én ugyan nem számoltam az utcákat, de állítólag kétszer nagyobb területet járhatunk be, mint az Underground 2-ben, és ezúttal van időjárás-váltakozás is. Sajnos a vizes pálya tapasztalatom szerint minimálisan sem befolyásolja az autó irányítását, és a különböző úttípusok sem nyomnak túl sokat nyomnak a latban. Mindezt tökéletesen kárpótolja a - megfelelő konfiguráción - fantasztikusan látványos grafika. A textúrák tűélesek, az autómodellek pedig mintha a gyárak reklámfotóiról lettek volna a monitorra varázsolva, arról nem is beszélve, hogy a hatalmas város szédítő változatosságot is nyújt. Látványilag ennél többet nem is várhatunk el autóversenytől 2005-ben. Mindehhez a névhez hű félelmetes sebességélmény párosul, ami durvább autók esetén első látásra már-már irányíthatatlannak is tűnhet - pedig csak meg kell szokni az alattunk duruzsoló párszáz lóerőt. Főleg csúcsjárgányok esetén lehet hasznos a speedbreaker opció, melynek segítségével Max Payne szerűen néhány másodpercre lelassul körülöttünk a világ, és a trükkösebb kanyarokat sokkal könnyebben be tudjuk venni, esetleg - akár egy kamion alatt átcsusszanva - kicsúszhatunk a rendőrök szorító markából. Ezek az apró újítások sokat dobnak a játék hangulatán, ahogy az ismét mesterien összeválogatott zenei aláfestés összeállítás is. Még ha önmagukban talán nem is hallgatnánk ilyen hip-hop, rock, összeállításokat (európai fülnek talán csak Dieselboy, a Static-X és a Prodigy lehet ismerős), a játékban egységes, nagyon jó hangulatot kölcsönöz a közel harminc szám.

Kék fény
Végül térjünk rá a játék legnagyobb újítására, a rendőrökre. A GTA-hoz hasonlóan itt is különböző fokozatok vannak üldözésünkben: kezdetben csak egy-egy tétova szirénázó kocsi követ majd, de lassan egész járműpark szegődik a nyomunkba. A zsernyákok aktívak, és nem csak minket macerálnak, de sajnos sérthetetlenségünknek köszönhetően nem sok vizet zavarnak. Szinte bármilyen szorult helyzetből el tudtam menekülni előlük, az útblokádon és útcsapdákon kívül pedig nem sok újdonságot tudnak felmutatni. Egy idő után helikoptert is kapunk a fejünk fölé, de még így sincs sok esélyük ellenünk. Jó lett volna, ha valami durvább dologgal is elő tudnak hozakodni, teszem azt a hadsereggel. Elkapni nem sűrűn fognak, inkább a lerázásukkal lesznek problémáink - ehhez azért jól kell ismernünk a pályát. A rendőrök rádiózásába ezúttal is belehallgathatunk, és ez roppant hangulatos: hallhatjuk, milyen kocsival, milyen sebességgel és hol láttak minket, valamint hogy hol és mit kívánnak bevetni ellenünk. Nagy szívfájdalom, hogy ezúttal érthetetlen módon nem bújhatunk a zsernyákok bőrébe.

Forrás: PC Guru Online
  « vissza a tesztekhez  

Értékelés

Az értékeléshez be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj!

  Hozzászólások  

omo388

2014-02-01 18:51:06 [#52]

értékelés: 90/100

Mike88888

2013-10-18 13:28:53 [#51]

Sziasztok, nekem ezzel a játékkal kegyetlenül meggyűlt a bajom: a Blacklist#4-nél(JV) nem bírom megcsinálni a draget... ez van, énnekem egyik játékban sem mennek a dragek... Ha felraknám a mentést, valaki megcsinálná? plsplspls

értékelés: 85/100

zolika001

2012-08-26 19:44:15 [#50]

értékelés: 96/100

Zsombar

2012-07-28 21:12:41 [#49]

értékelés: 100/100

nfsu1992

2012-05-28 10:57:17 [#48]

helosztok én régóta játszok a most wanted-el és találtam benne olyan helyet ahol soha nem tudnak elkapni a rendőrök,magadon tudod tartani őket és könnyen leisrázhatod a zsarukat,csupán annyi a dolgotok hegy elöre hátra menjetek

értékelés: 90/100

erik10mk

2011-01-29 14:46:10 [#47]

értékelés: 100/100

Hulabalu

2011-01-25 12:07:40 [#46]

Az eddigi legjobb NFS. Itt a sztori is hosszabb, izgalmasabb és az üldözés is több. (A Carbon-t amikor kivittem 2-szer volt 1 perces üldözés (KAKI))

értékelés: 100/100

david_gamer

2011-01-08 15:52:30 [#45]

Valaki mondjon nekem 1 nfs mw mp szerót mert fölmennéééééééééééééééééééék!!

értékelés: 90/100

xHUNterHUNx

2011-01-03 14:46:11 [#44]

Szerintem nagyon jó játék! Kimerem jelenteni hogy talán az egyik legjobb Most Wanted. Az autók is nagyon jók benne főleg ha egy kicsit rásegitümk :D. A legjobb benne hogy a grafikáját ha teljesen felhuzzuk nagyon jó és az egyszerübb gépek is viszik(én is vagyok).
Az is tetszik hogy a minél nagyobb a körözési szint annál gyorsabbak és okosabbak a zsaruk. A legjobb autó szerintem a BMW de van nagyon sok olyan auto ami legalább olyan jó pl: porshe cararra, laborgini galardo. Az én kedevenc autóm a lamborgini galardo de ez mindenkinél máshogy van.

értékelés: 100/100

mark370

2010-12-15 22:11:01 [#43]

nekem az egyik kedvenc nfs részem a grafikával van egy kis gondom emiatt kap 95%ot a játékmenet kiváló kocsikon javÍtottam volna de azt megoldja az nfscars.net a rendörkocsikkal is ez a helyzet

értékelés: 95/100

Joey94

2010-10-23 20:45:29 [#42]

a maradék 5% abba lenne jó, ha a C illetve az U2-nek a tulajdonságait is beletömörítenék még^^P, szerintem egy nagyon jó játékot ütöttek össze, eddig ez volt a legjobb NFS... remélem lesz 2. része is az MW-nek ;) és az immár az U2 tulajdonságaival megtoldva:D

értékelés: 95/100

Car Rider

2010-08-28 21:54:07 [#41]

Kifejezetten jó részt dobott össze az ea,a rendőrös üldözésekkel kicsit felüdítették az undergruond duo-ba belemerülteket,és a feketelistás kerettörténet is egészen új volt, bár véleményem szerint a tuning és a kocsi-lista kissé szegényesre sikeredett, de ennek ellenére megilletném 95%, mivel a játékélménye viszont nagyon ott van...

értékelés: 90/100

misidbssj

2010-08-21 11:13:09 [#40]

értékelés: 90/100

dagi_boy_95

2010-08-09 18:48:07 [#39]

értékelés: 98/100

neo95

2010-08-05 20:41:33 [#38]

értékelés: 10/100

DENI72

2010-05-07 18:40:31 [#37]

értékelés: 100/100

smatyi

2010-04-13 19:44:45 [#36]

értékelés: 86/100

Dani9612

2010-04-11 18:55:51 [#35]

értékelés: 100/100

Skunk666

2010-03-21 19:26:53 [#34]

Sztem is naon jó játék de egy kicsit könnyű. ez lenne a legjobb nfs ha lehetne annyit tuningolni mint az undergroundban.

értékelés: 90/100

trianon20

2010-03-02 19:19:51 [#33]

remek játék : rendőrök,egzotikus verdák,feketelista,jó kis uccsó üldözés 6-os szinten
csak az a probléma hogy nem lehet olyan jól tuningolni (1réteg vinyl)
de összevetve örök darab ez a játék

értékelés: 91/100

DIABLOo

2010-02-25 11:05:32 [#32]

Nagyon jó játék! A legjobb need for speed sorozat amivel valaha játszottam.Egyetlen dolog nem volt benne ami elrontotta volna a játékot.Egyedül az a baj volt vele hogy a riválisokat 1 kicsit nehéz legyőzni,de hát próbálkozni kell,nem? Szerintem a legeslegjobb nfs amit csinált az EA games.

ui:NEED FOR SPEED FOREVER!!!!!!

értékelés: 100/100

kopaxx

2010-02-15 01:54:47 [#31]

Ez a legjobb rész a Need for Speed sorozatban szerintem legjobb élményemvolt idáig

értékelés: 100/100

carperdavid

2010-01-24 17:23:00 [#30]

értékelés: 90/100

tmarton98

2010-01-02 18:14:46 [#29]

Ez a legjobb rész a Need for Speed sorozatban szerintem

értékelés: 100/100

AlexGT-R

2010-01-01 15:38:54 [#28]

értékelés: 100/100

king1495

2009-11-02 20:39:59 [#27]

értékelés: 100/100

agesz

2009-10-12 15:04:55 [#26]

értékelés: 100/100

balage06

2009-09-14 07:52:20 [#25]

értékelés: 92/100

kovy29

2009-08-27 11:32:19 [#24]

értékelés: 99/100

BadBull

2009-08-07 15:22:28 [#23]

értékelés: 100/100

puffer

2009-08-06 17:49:23 [#22]

A legjobb nfs... talán az underground 1 amit ennyire szerettem, mert ott inkább az autón múlott mintsem a nitrón...

értékelés: 100/100

bartuczk

2009-07-30 09:34:55 [#21]

Az eddig elkészített legjobb NFS rész mert
-Alacsony Gépigénye van
-A játékélmény tökéletes
-A Grafika Sem Rossz

100%

értékelés: 100/100

karabacak

2009-07-22 20:10:30 [#20]

Király szerintem a legjobb NFS és még sok minden is van hozzá pl:. sok trainer sok kocsit lehet importálni a játékba.Ha valaki tud jobbat ennél az NFS-nél én nem akarok tudni rola.Szerintem még a pro steet nél is jobb

értékelés: 100/100

ASR_Godfather

2009-07-13 18:13:35 [#19]

talán ez az egyik legjobb rész az U2 után. Nekem végülis tetszik de van nála jobb is..

értékelés: 88/100

lmate96

2009-07-07 17:04:10 [#18]

értékelés: 100/100

kbence1

2009-07-03 08:53:30 [#17]

legjobb, csak mondjuk a rendőrök néha idegesítőek

értékelés: 100/100

sárga

2009-07-02 17:02:33 [#16]

A legjobb NFS rész ami igazi áttörés volt az U2 után. Nekem ez a Best of.

értékelés: 100/100

DANI845

2009-07-01 12:00:26 [#15]

az eddigi legjobb NFS

értékelés: 100/100

Echo

2009-06-26 01:28:57 [#14]

értékelés: 95/100

bendeanti

2009-06-25 16:03:33 [#13]

Nagyon jó volt a Most Wanted!
Nem a legjobb de nagyon jó!

értékelés: 98/100

Ronniee

2009-06-24 22:05:55 [#12]

értékelés: 100/100

Csabeszko

2009-06-23 09:39:42 [#11]

Bárki bármit mond Need For Speed Most Wanted a legjobb...!!!!!!!!

értékelés: 100/100

Icemankimi

2009-06-22 17:02:46 [#10]

értékelés: 100/100

gyusziee

2009-06-14 11:07:07 [#9]

értékelés: 100/100

Kimifun94

2009-06-14 09:25:42 [#8]

értékelés: 100/100

materminator

2009-05-27 16:29:53 [#7]

értékelés: 100/100

hatten39

2009-05-16 23:56:05 [#6]

ez a rész tetszett nekem a legjobban (mint mindenki másnak gondolom:D) szóval Most Wanted forever!!!:)

értékelés: 100/100

Axidávid

2009-05-15 15:39:37 [#5]

ez a király!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nagyon jóó

értékelés: 100/100

3.14sta

2009-05-04 02:19:05 [#4]

értékelés: 100/100

lancerevo

2009-05-03 22:10:17 [#3]

értékelés: 100/100

DariusX

2009-04-11 12:46:05 [#2]

Ez a legjobb. A Carbon, meg ami utána van, hát... inkább nem mondom.

értékelés: 100/100

tomi319

2009-04-05 11:00:12 [#1]

Szerintem az egyik legjobb Need For Speed volt tavaly még ezzel nyomtam egész nap

értékelés: 100/100

Adatlap

Need for Speed: Most Wanted

megjelenés:

2005. november 25.

fejlesztő:

EA Canada

kiadó:

Electronic Arts

platform:
PC, Xbox360, DS, PSP, PS2

Web Fórum Teszt
Magyarítás Galéria Patch
A játékhoz több galéria is kapcsolódik,
kérlek, válassz az alábbiak közül!
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Értékelés

+ szabad száguldozás hatalmas, változatos, rendőrökkel teli városban
+ jópofa játékmódok
+ gyönyörű, részletgazdag grafika, hangulatos aláfestéssel
- nem nyújt elég kihívást
- a rendőrök nem elég fifikásak, agresszívek és nem bújhatunk a bőrükbe
96
89
90
93
85

Ajánlott konfiguráció:

CPU: P4 2.6 GHz, RAM: 512 MB RAM, GPU: 256 MB VGA (Pixel Shader 3.0), HDD: 2 GB HDD

A 10 legfrissebb teszt

A hónap legnépszerűbb tesztjei

Friss hírek

Partnereink