Need for Speed: Carbon

  • Tesztplatform:  0
  • Írta:  Walin
Megosztom az iWiW-en! Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Hozzáadom a Startlapomhoz! Megosztom a MySpace-en! Könyvjelző és megosztás
A Need for Speed sorozatot a cég kanadai óriásstúdióján belül a Black Box nevű csapat készíti 2002 és a Hot Pursuit 2 óta – és ahogy az eladási sikerek mutatják (sokmilliós bestseller minden epizód), valószínűleg az idők végezetéig minden év végén elő fognak állni egy-egy új résszel…
Vannak dolgok, amelyek megunhatatlanok s soha nem érezzük ezekkel kapcsolatban azt, hogy elég volt, nem kérünk többet. 11 éve az EA kanadai fejlesztőstúdióból indult útjára a mára már szinte intézménnyé vált Need for Speed széria. Maga a cím definíció lett azóta, ami kimondja: minden olyan versenyjáték, ami a fizikai törvényeit sajátosan kezeli, emellett hivatalos autómárkákat vonultat fel, melyekhez széles körű tuningolási lehetőségeket biztosít, és egyben kitűnő játékélményt ad, Need for Speednek neveztetik.

A sorozat töretlen sikerét sok tényezővel lehetne magyarázni, de egy biztos: a fejlesztők ügyesen észben tartották a pszichológiai törvényt, ami szerint minél erősebb a kezdeti inger, annál nagyobb mértékű változás szükséges a további különbség érzékeléséhez. Magyarul mindig éppen annyi újítást visznek az egyes részekbe, hogy a következőre is maradjon elég megvételre ösztönző tényező. De kanyarodjunk el a tudományos megközelítéstől, mert panaszra okunk nem igazán lehet: a Carbon, ahogy elődei is, kategóriájában a legjobbat nyújtja.

Sztori nélkül mit érek én?
Miután Rockportban Razor száját elkenve visszaszerezte imádott Bömösét, s emellett mintegy hozományként a legjobban körözött személlyé is vált, brutálisan ambiciózus főhősünk Palmont City felé veszi az irányt, mint az mindjárt kiderül, jó okkal. Maga a város a hírhedt Carbon Canyonban fekszik, ami hírnevére veszélyes hegyi szerpentinjei által tett szert. Itt történt meg az a csúfos eset, hogy öt évvel ezelőtt eltűntünk, mint Kossuth a ködben, csak épp az időzítés nem volt tökéletes, mert azon a bizonyos estén több, számunkra egyelőre rejtélyes dolog is történt. Visszatérésünkkor rögvest megtalálnak minket a ránk berágott helybéli jampecok. A szívélyes fogadtatás helyett kötelező üldözősdi következik, aminek a végén sikeresen lenullázzuk a BMW-t – erre mondják, hogy ha valamiért nagy árat fizetsz, azután csak nagyobb számla jön. Kioktatás következik, miszerint nem kellett volna lelépnünk, valamint volt barátnőnk is morcos egy csöppet (ez érthető). A városban kialakult állapotok miatt kapóra jön a vezeklő szándékunk, meg hát jó a profi a háznál. Nikki (ő az exünk) vélt és valós sérelmei ellenére is hajlandó segíteni nekünk, így ismét egy bájos teremtés támogatja törekvéseinket. Halkan jegyzem meg, a főhős valamit nagyon tudhat, mert minden város legjobb nőit tárazza be magának, akik a tirpák stílusa ellenére se képesek megutálni őt…

Becsvágyó énünknek keresve se találhattunk volna jobb helyet: Palmont City három nagyobb autós banda befolyása alatt áll. A kerületek feletti uralomról illegális versenyek alapján döntöttek (ami valahol azért jobb, mint az özvegytermelő leszámolások), ám az egyensúly felrúgható, és megszerezhetjük az egész város felett is az uralmat. Ez tehát a Carbon történetének felkonferálása, ami legalábbis köszönőviszonyban van a Halálos iramban 3. részével. A hatalomvágy mindig kellő motivációt ad, és az események miértjeire hódító hadjáratunk alatt meg is fogjuk kapni az „ezért”-eket.

Need for Support
Az M3-as szomorú vége miatt elsőként új autót kell vásárolnunk, melyet három kategóriából választhatunk ki. A Muscle „kasztba” klasszikus amerikai benzintemetők tartoznak, mint a Chevy vagy a Dodge. Ezt követi az Exotic osztály, az európai sportgépek csoportjával. A harmadik a Tuner névre hallgat, és Japán autóválasztékának a legjava került bele. A felosztás nem csak a származási helyek miatt jött létre. Az autók más-más irányíthatósági sajátosságokkal rendelkeznek, attól függően, hogy melyikbe tartoznak. A karrierünk elején csoportonként csak egy kocsi áll rendelkezésre, ennyiből kell választanunk (én személy szerint rögtön az Alfát vettem meg), a későbbiekben viszont ötvennél is több gépcsodát tehetünk a magunkévá. A sajátos bandaháborúba mókásnak hatna egymagunkban belevágni, ezért a játék egyik legerősebb újításaként saját csapatunkkal fogjuk ezt megtenni. A felvehető kollégák hatféle területen lehetnek jártasak, ebből három a versenyek alatt használható, a többi ezeken kívül érvényesül értelemszerűen. Egy emberünk két képességben jártas, így minimum háromra lesz szükségünk a teljes kiszolgáláshoz. A futamokra csak egy specialista jöhet velünk, így tanácsos jól megválasztani, mire lehet a legnagyobb szükségünk a győzelemhez. Miben is tudnak nekünk segíteni? Verseny közben a Drafter szélárnyékot biztosít, a Blocker befékez az ellenfeleink elé, míg a Scout levágási lehetőségeket mutat. Utóbbi segítség (ellentétben az első kettővel, amely a nitróhoz hasonlóan időhöz kötött, és várni kell, míg újra feltöltődik), végtelen ideig igénybe vehető. A megmérettetéseken kívül a Fixer képzettséggel rendelkező segédünk a rendőröket ápolja le, a Fabricator a speciális vizuális tuningolási lehetőségekhez szükséges (erről később), a Mechanic pedig az autónk sérüléseit tudja orvosolni. A személyzet tagjai emellett egyéb bónuszokat is adnak, ha őket választjuk. Itt olyanokra kell gondolni, mint extra pénzjutalom, vagy a csapatunknak megnyert verseny, ha mi éppen elszúrnánk valamit. A csapattársak jelenlétéről elmondható, hogy jót tett a hosszú távon monoton versenyeknek, valamint az állandó rádiós kommentálásuk is igen jó hangulatfokozó elem. Elnézést kérnek, ha hibáznak, bíztatnak, ha mi rongyolunk neki a falnak, szólnak, ha épp valaki előzni akar minket, és még sorolhatnám – egyszóval lelkesek és a szívükön viselik ténykedésünket.

Városfoglalás
A város kerületekre van felosztva, szám szerint 22-re, melyek mindegyike egy-egy banda által uralt. Amolyan Rizikó-féle táblás társasjáték-szerű térképet kapunk, amin a területek az uralkodó csapat színével van megjelölve, s kis csillagok jelölik a különféle versenyszámokat. Ezek teljesítése révén tudjuk elfoglalni az adott zónát, mely ekkortól már hozzánk tartozik, és a mi színeinkben pompázik. A bejárható terület valamivel nagyobb lett a tavalyi rész óta, és megint csak este zajlanak az események. A sietősek a versenyeket elindíthatják a térképről is, míg a türelmesebbek mindegyikhez kényelmesen odagurulhatnak. Utóbbiaknak eközben lehetőségük nyílik kihívni kószáló rivális arcokat is egy kis száguldozásra. Ez esetben mi választhatjuk meg, hol legyen a célvonal, az oda vezető út teljesen kötetlen lesz.

Túlélni a kanyont
A helyi nagymenők természetesen itt sem állnak ki velünk rögtön. Mivel feketelista nincs, ahhoz, hogy méltóztassanak megjelenni, bizonyos szinten fel kell őket bosszantani, amit a territóriumuk folyamatos csökkentésével érhetünk el. Ez sajátos versenypárost hoz, távol a várostól, ami a Duel névre hallgat, és a kanyon legveszélyesebb útvonalain zajlik. A csapatára itt egyik fél sem támaszkodhat. Az első fordulóban mi követjük őkelmét, lehetőleg minél jobban a kipufogóját nyaldosva, mert pontokat kell gyűjtenünk, és annál gyorsabban emelkedik a mutató, minél jobban rajta vagyunk az ellenfélen. A második körben ő fog utánunk eredni, ekkor a megszerzett pontok csökkenni kezdenek, s azelőtt kell a célvonalat átszakítanunk, hogy a számlálónk a nullát elérné. Ezalatt végig vigyáznunk kell magunkra a szűk, kanyargós hegyi úton, mert a sárga-fekete jelzésű szalagkorlátok mögött hatalmas szakadékok tátongnak. Ez az egyedi festésű korlát kisebb találkozás hatására átszakad, ami után vége a dalnak. Valamennyire lehet korrigálni a hibákat, én például párszor épp hogy az oldalammal érintőre vettem a szegélyszalagot, amivel az egészet felszántottam, de megúsztam. Meg kell jegyezni, túlnyomórészt egyik nem kívánt szituációt se engedi korrigálni a gép, ami persze nem baj, mert ezáltal egy újfajta kihívással bővült az amúgy sem szegényes repertoár.

A fennmaradó játékmódok már mind ismerősként köszönnek vissza a korábbi részekből, tehát megmaradtak a klasszikus Sprint, Knockout és Circuit versenyek, a Checkpoint, Speed Trap és Challenge megmérettetések, egyedül a gyorsulást ne keressétek, azokat egy évre a garázsba tették sajnos – viszont újra kigurult onnan a Drift mód, ami nagyméretű változáson esett át a távolléte alatt. Az autónk jóval érzékenyebben reagál minden kormánymozdulatra, ezáltal nehezebb lett pontokat gyűjteni. Nem lehet már vadul, akár 90 fokban bevágódni a kanyarokba, mert pillanatok alatt vészesen lelassulunk miatta. Célszerű finomkodva, 60 foknál nem nagyobb szöget bezárva jobbra-balra driftelni, s mindehhez a szorzókat a csapatás irányának gyors megváltoztatásával lehet növelni. A gép pontozza még, ha magas átlagsebességgel haladunk eközben, és ha ténykedésünket a falhoz közel hajtjuk végre, itt ugyanis bónusz zónákat helyeztek el. Végül a nitró használata is engedélyezett, így nem vesztünk el annyi időt egy hibával, mint korábban.

A rend éber őrei persze nem fognak nyugton hagyni minket. A kommunikáció az egyes yardok között vélhetően igen szegényes, mivel nem igazán tekintenek ránk közellenségként, pedig ha tudnák mit műveltünk pár állammal odébb… Külön a rendőrök vérének szívására most nem kell odafigyelnünk, nem lesz cél a minél nagyobb kár okozása, de a rendszer ugyanaz maradt, mint a Most Wantedban. Körözöttségi szintünk fokozatosan nő, és egyre nagyobb erőket vetnek be ellenünk, ha nem változtatunk gyorsan az autónkon a felismerhetőség ellen. Újítás ezen a területen, hogy a város egyes zónáiban alapból magasabb szinten állnak a készültségi fokok, a végén ez élből négyesre rúg. Szintén vannak akadályok, amiket lerombolva lerázhatjuk az üldözőket, ám általában ez már kevés a boldogsághoz, mert a fakabátok sokkal szétszórtabban vannak jelen – amint megszabadulunk tőlük, az előttünk levő útszakaszokon már várnak ránk mások, sokkal okosabban helyezkedve, mint azt az elődben tették.

Pininfarina nyomdokában
Az autók csinosítgatásának lehetőségei gyakorlatilag végtelenre emelkedtek. Bevezetésre került egy új funkció, mely az Autosculpt névre hallgat (ehhez kell a Fabricator).
Miután megvásároltuk a kívánt cuccot, az adott elem paramétereit, alakját, méretét százas skálán módosíthatjuk, melynek alapból minden értéke nulla, tehát egy szárnyat nem csökkenthetünk le kisebbre annál, ahogy megvettük. Ám ez szinte fel sem tűnik az embernek, annyira a kedvünk szerint alakíthatjuk autónk külsejét. A motorháztetőbe légbeömlő nyílásokat vághatunk, a felnit mélyíthetjük, a gumit kiszélesíthetjük, és ez csak pár példa a több tucat lehetőség közül. Mondanom sem kell, veszettül durva gépeket formálhatunk így, szépségüknek csak a fantáziánk szab határt. A teljesítmény feltornázására vonatkozó rész viszont gyakorlatilag változatlan marad. A sebességet, tapadást, úttartást befolyásoló alkatrészek, kiegészítők nagyja szintén csomagokra (Street, Sport, Pro, satöbbi) van lebontva, mint a Most Wantedben. Performance tuning opció nem lévén, vásárláskor variálhatjuk a csomag részeit, egységenként három állásban, s ennek hatását két végértékkel rendelkező csúszka mutatja. Például a gumik esetén azt, hogy a megadott jellemzők által az új pakk a driftre legyen alkalmasabb, vagy a tapadásra legyen kihegyezve.

Mézesmadzag
Nem esett szó még a játék technikai oldaláról. Röviden úgy lehetne jellemezni, hogy hozza a 2006-ban elvárható szintet. Ha megnézitek a képeket, a látvány önmagáért beszél. Az autók szebbek, mint valaha, az éjszakai fényekbe borult város gyönyörű, hangulatos, nem eltúlzott neondzsungel, mint az Underground 2-ben volt. A hangeffektek is sziporkáznak, ismét bedigitalizálták a motorok hangját. Profi munkának az eredménye is profi, aki tudja ezt értékelni, annak a szívéhez szólnak a felbőgő, magas fordulatszámon ordító benzinüzeműek – hát még egy jó hangrendszeren… Mindehhez populáris hip-hop, rock és meghatározhatatlan kategóriájú gépzenék diktálják az ütemet, szokásos EA Trax válogatás, mindenki megtalálhatja a magának kedveset, szélsőségesek a Music Off albumot. Hibaként elsőnek a nehézségi szint állíthatóságának a hiányát tudnám felróni, így a játék eleje igencsak könnyű. Törés sincs, csak a szélvédő reped be, és a festék kopik, de valahol már elfogadtam, hogy a ripityára töréshez nem adnák a nevüket az autógyárak – és inkább sérthetetlen eredeti gépek, mint a kitalált, de jól amortizálhatók. Ám a belső nézet továbbra is igazolatlanul maradt távol…

Jövőre veletek, ugyanekkor
A fentieken kívül nem igazán érheti szó a ház elejét, a téma (mármint az autók, és a könnyed száguldozás) örökzöld lesz nekünk játékosoknak mindig is. Mindez kifogástalan tálalásban, minden évben elegendő újítást felvonultatva igazán jó vétellé, az év egyik legjobban várt játékává teszi a Need For Speedet.

Forrás: PC Guru Online
  « vissza a tesztekhez  

Értékelés

Az értékeléshez be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj!

  Hozzászólások  

omo388

2014-02-01 18:55:03 [#39]

Jó játék nekem az egyik kedvencem csak annyi vele a bajom hogy kicsit rövid.

értékelés: 85/100

tomika2003

2013-07-15 15:41:07 [#38]


értékelés: 100/100

109808

2013-06-15 10:31:14 [#37]

Jó és jójójó

értékelés: 90/100

ntam_

2010-11-12 14:16:12 [#36]

értékelés: 90/100

BmxBiker

2010-09-11 20:57:37 [#35]

jól le van irva...am az autófajtákat stb. nem ártott volna magyarul írni mert aki most kezd vele jáccani(it ne rám gondoljatok),annak nagy segitség ha tudja h mi mire való,ettől eltekintve nagyon jól sikerült

értékelés: 90/100

Car Rider

2010-08-28 22:00:35 [#34]

Bár kissé, "gyengén" kapcsolódott az előző történethez /véleményem szerint/ ,a tuning és az autó-lista közepes,a játékélmény jó,de elég sok ellentmondás van benne, pl. vannak rendőrök de a karrier módhoz szinte semmi köze nincs /csak a jutalomkártyákhoz/,na mindegy... Ez így szerintem 90%-ot ér meg.

értékelés: 90/100

dagi_boy_95

2010-08-09 18:47:24 [#33]

értékelés: 85/100

AlexGT-R

2010-04-02 13:13:39 [#32]

értékelés: 85/100

carperdavid

2010-03-06 14:12:10 [#31]

értékelés: 100/100

trianon20

2010-03-02 19:16:03 [#30]

negatívumok : a sok bónusz autót alapból betehették volna a karrierbe
sok a nehéz jutalom kártya
rövid karrier mód
samsont fel se lehet venni mert kidob a játékból a carbon,neville-t nem lehet kirugni

pozitívum : kanyon párbaj
jó történet
jó verdák
jó tuningolási lehetőségek
érdekes itt még nehezebb lerázni a fakabátokat mint a most wantedben pedig ott van inkább főszerepük a rendőröknek

értékelés: 87/100

attilax11

2010-03-02 18:19:16 [#29]

szasztok hogytudok interneten jácan i azaz online
:)

értékelés: 74/100

DIABLOo

2010-02-25 10:53:58 [#28]

Nekem nagyon tetszett a játék,csak az volt a baj,hogy túl rövid volt,és olyan sötét volt a játékban,hogy alig láttam valamit.De azért elfogadahtó 70%

70/100

értékelés: 70/100

kozsig

2010-02-15 19:34:17 [#27]

értékelés: 85/100

joskoo20

2010-02-13 12:47:49 [#26]

értékelés: 85/100

Suan

2010-02-07 20:22:35 [#25]

Szerintem nagyon jo ez az adatlap 100%-osan

értékelés: 100/100

bartuczk

2010-01-31 12:14:28 [#24]

A Carbon király játék. Nekem a zene, a kocsik, az AutoSlupt tetszett. A játék rövid volt, lehetett volna több város és főnök is. Azért nekem tetszett.

értékelés: 96/100

ryanke4100

2009-12-19 18:51:40 [#23]

Én is nyomom a Carbont,de már mióta!
Vagy 5x kinyomtam,de nekem is van egy király sebességrekordom még pedig:
510km/h :)
Nekem eredetibe van meg.

értékelés: 85/100

NFS6

2009-12-13 17:35:34 [#22]

sztem is könnyen végig lehet vinni (Carbonpanellel)

értékelés: 99/100

kis integrál

2009-10-20 20:39:35 [#21]

értékelés: 98/100

agesz

2009-10-11 13:16:33 [#20]

Nekem teccik ez a játék, mivel a most wanted folytatása... Egy gondom van vele:
1 nap alatt ki lehet vinni 100%-ig az egészet. Nekem sikerült kinyomni, de ami a legdurvább, hogy a sebességrekordom nekem 624 km/h :)
Egyszerű: manuális váltó, szélfogás, és egy gyors pálya :D

értékelés: 95/100

balage06

2009-09-14 07:51:22 [#19]

értékelés: 85/100

30zSamu

2009-08-29 11:13:00 [#18]

"rx7-el lehetetlen lenyomni Darius-t." Én annó RX7-el nyomtam le, másodjára sikerült. :)

értékelés: 85/100

kovy29

2009-08-22 16:39:35 [#17]

értékelés: 85/100

zstibi

2009-07-25 18:01:21 [#16]

Nekem is tetszett a Carbon, kivéve egy dolgot benne: az autók 3 osztályra voltak sorolva, pedig sztem egy skylinet simán le lehet nyomni pl. egy rx7-tel

értékelés: 95/100

DomiX

2009-07-15 20:12:55 [#15]

Szerintem jó játék(főleg csalással:D)

értékelés: 89/100

ASR_Godfather

2009-07-11 20:30:35 [#14]

ez volt az utolsó nfs rész ami játszható volt. A következő a shift lesz.

értékelés: 86/100

kbence1

2009-07-03 08:51:54 [#13]

ez jó rész volt, csak a sötét nem mindig :-(

értékelés: 98/100

sárga

2009-07-02 16:41:50 [#12]

rx7-el lehetetlen lenyomni Darius-t.

értékelés: 85/100

DANI845

2009-07-01 11:59:02 [#11]

Jó játék de nagyon rövid a karier mód de el lehet játszani vele.én kb 5 óra alatt kijátszottam de azért jó játék.

értékelés: 90/100

hatten39

2009-06-28 14:06:48 [#10]

Hát.....az a baj hogy túl rövid volt a karrier mód....): de mivel NFS fan vok és ezt ish kijátszottam, ezért ez e rész is megérdemli hogy pontozzam ^.~ am a tuning és a kocsik jók voltak (kivéve az izomautók utálom az izomautókat!! @:) és a pálya is elment......(=

értékelés: 75/100

Echo

2009-06-26 01:34:54 [#9]

Az egyik legjobb NFS, imádom.

értékelés: 96/100

bendeanti

2009-06-21 13:15:01 [#8]

Ja és sztem is nagyon jó volt a Carbon...............De komolyan!!!!
Csak nekem az volt a baja hogy mindig sötétben volt............Főleg a Canyon.....pfff.........
DARIUS-t volt a leg nehezebb legyőzni..............................................
Audi Le Mans Quattro vs. Mazda rx7 (A Kenjié!!)

értékelés: 91/100

DaftPete

2009-06-20 07:43:25 [#7]

Underground 1-2 után sztem a Carbon a legjobb NFS. Jó kocsik (kivéve az exotikumok...), normális tuning (bár 1 kicsit kevés, de MW-hoz képest viszont sok). Nem tom, h miért fikázzák annyian ezt a részt. Nekem nagy kedvenc.

értékelés: 95/100

zsombor96

2009-06-19 09:38:48 [#6]

értékelés: 89/100

zozzoo888

2009-05-04 16:41:35 [#5]

Szerintem jó játék volt, mert ebben már volt autosclupt, és akinek tetszett a Most Wanted azt nem értem, hogy a Carbonnal mi volt a baja. A Carbon egy továbfejlesztett MW. Az egész játék ugyanolyan, csak este játszódik, és a már meglévő dolgokat is fejlesztették (egy kicsit).

értékelés: 90/100

3.14sta

2009-05-04 02:21:02 [#4]

szódával elmegy...

értékelés: 85/100

gv

2009-04-08 21:03:52 [#3]

"A felvehető kollégák hatféle területen lehetnek jártasak, ebből három a versenyek alatt használható" WTF nekem a collections edition volt meg asszem ami kék betűkel írja a carbont mint fent (mert az eredeti ha jól tom akkor piros) de azt sztem elírtad h 6 féle tulajdonság van emberek közt (mivel 6 ember van összesen). és az "eredeti carbon"-ba lehetett több embert vinni a versenyekre? mind1 ja és én tudtam a nehézséget állítani

értékelés: 85/100

MACK

2009-04-06 09:22:57 [#2]

nemtom azért a carbon még jó volt
azután mind el lett cseszve
UNDERGRUND 2

értékelés: 85/100

nfsmania

2009-04-03 21:02:06 [#1]

jó a teszt. jó hosszú. kár hogy a most wanted után már csak silányabb részek jöttek :(

értékelés: 75/100

Adatlap

Need for Speed: Carbon

megjelenés:

2006. november 03.

fejlesztő:

EA Black Box

kiadó:

Electronic Arts

platform:
PC, PSP, Xbox360, PS2

Web Fórum Teszt
Magyarítás Galéria
A játékhoz több galéria is kapcsolódik,
kérlek, válassz az alábbiak közül!
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Értékelés

+ minden szebb és jobb
+ az új funkciók remekül sikerültek
- nehézség továbbra sem állítható
- belső nézet hiánya
100
70
80
90
70

Ajánlott konfiguráció:

CPU: P4 2.6 GHz, RAM: 1024 MB RAM, GPU: 256 MB VGA (Pixel Shader 3.0), HDD: 4.7 GB HDD

A 10 legfrissebb teszt

A hónap legnépszerűbb tesztjei

Friss hírek

Partnereink